Kurşun Kalem
Kurşun kalemin ilk olarak 16. yüzyılda İngiltere'de ortaya çıktığı düşünülmektedir. Grafit, 1564 yılında İngiltere'nin Cumberland kentinde keşfedilmiştir. Grafit, yazı yazmak için çok iyi bir malzemeydi, ancak kolayca kırılabilir ve toz haline gelebilirdi. Bu nedenle, grafit kalemlerin ilk örnekleri, grafitin tahta bir çubuğa gömülmesi şeklinde yapılmıştır.
1560 yılı civarında, Simonio ve Lyndiana Bernacotti adlı İtalyan bir çift, modern, ahşap kaplamalı marangozluk kaleminin muhtemelen ilk planlarını yaptı. Onların versiyonu düz, oval, daha kompakt bir kalem tipiydi. Konseptleri, ardıç ağacından bir çubuğun oyulmasını içeriyordu. Kısa bir süre sonra daha üstün bir teknik keşfedildi: iki ahşap yarım oyuldu, bir grafit çubuk yerleştirildi ve yarımlar birbirine yapıştırıldı - esasen günümüzde de kullanılan aynı yöntem.
17. yüzyılda, grafit kalemlerin yapımında bir dizi yenilik yapılmıştır. 1612 yılında, John Wickins, grafitin kil ile karıştırılarak sertleştirilebileceğini keşfetti. Bu, grafit kalemlerin kırılma ve toz haline gelme olasılığını azalttı. 1660 yılında, Nicholas Jacques Conte, grafit ve kilin farklı oranlarda karıştırılmasıyla farklı sertlikte kurşunlar üretmeyi başardı. Bu, farklı kalınlıkta ve sertlikte çizgiler çizmek için farklı kurşunlar kullanılmasını mümkün kıldı.
Toz grafitten grafit çubuklar üretmeye yönelik ilk girişim 1662 yılında Almanya'nın Nürnberg kentinde gerçekleşmiştir. Bu denemede grafit, sülfür ve antimon karışımı kullanıldı.
18. yüzyılda, kurşun kalemler daha da popüler hale geldi. 1795 yılında, Eberhard Faber, ilk kurşun kalem fabrikasını kurdu. Faber'in fabrikası, kurşun kalemlerin seri üretimini mümkün kıldı ve bu da kurşun kalemlerin fiyatını düşürdü.
Aynı sene Fransız subay Nicolas-Jacques Conte, kurşun kalemlerin yapımında devrim niteliğinde bir buluş yapmıştı. Conte, grafit ve kile farklı oranlarda su eklemiştir. Bu sayede, daha yumuşak ve daha koyu kalemler üretmiştir. Conte'nin buluşu, kurşun kalemlerin daha yaygın olarak kullanılmasını sağlamıştır. Daha önce 1790 yılında Koh-I-Noor'un kurucusu Avusturyalı Joseph Hardtmuth tarafından keşfedilen bu üretim yöntemi halen kullanılmaktadır. 1802 yılında grafit ve kilden grafit kurşun üretimi Viyana'daki Koh-I-Noor şirketi tarafından patentlendi.
1822 yılında, John James Loud, kurşun kalemlerin uçlarının keskinleştirilmesini kolaylaştıran bir alet icat etmiştir. Loud'un aleti, kurşun kalemlerin daha pratik ve daha kolay kullanılmasını sağlamıştır.
İngiltere'de kurşun kalemler tamamen kesilmiş grafitten yapılmaya devam etti. Henry Bessemer'in ilk başarılı buluşu (1838), grafit tozunu katı grafite sıkıştırma yöntemiydi ve böylece kesme işleminden kaynaklanan atıkların yeniden kullanılmasını sağladı.
19. yüzyılda, kurşun kalemler tüm dünyada kullanılmaya başlandı. Kurşun kalemler, okul çocukları, sanatçılar ve mühendisler tarafından yaygın olarak kullanıldı.
20. yüzyılda, kurşun kalemler daha da geliştirildi ve günümüzde de en yaygın kullanılan yazım araçlarından biri olmaya devam etmektedir.
1960'larda NASA ilk astronotları uzaya gönderirken, kalemlerin sıfır yerçekiminde (veya aslında mikro yerçekiminde) çalışmadığını fark ettiler, bu nedenle bir "uzay kalemi" mikro yerçekiminde yazabilen bir kalem geliştirmek için yıllarca ve milyonlarca dolar harcadılar. Bu arada, Sovyet kozmonotları sadece kurşunkalem kullandılar. Aslında tüm astronotlar, bilye uçlu tükenmez kalemlerin yerçekimsiz ortamda yazamaması nedeniyle mecburen kurşunkalem kullanıyorlardı.
Kurşun kalem uzayda (yani mikro yerçekimi koşullarında) birçok tehdit oluşturduğundan hem NASA hem de Sovyetler buna bir alternatif arıyordu. Mikro yerçekimi ortamında kurşun kalem kullanımına yönelik bu tehditlerden bazıları şunlardır:
Ø Kalemlerde bulunan grafit, karmaşık bir şekilde tasarlanmış sistemlerin elektrik iletiminde bozulmaya neden olmaya meyilliydi.
Ø Grafit ayrıca, grafit parçacıkları nedeniyle uzay aracının oksijen bakımından zengin atmosferinde patlamalara veya yangına neden olma eğilimindeydi. Bu kalemlerde kullanılan ahşap veya ahşap parçacıkları nedeniyle de yangın riski vardı.
Ø Normal kalemlerden çıkan tahta talaşı ve grafit ve ayrıca normal kalemlerden çıkan mürekkep etrafta yüzebilir ve döküntü oluşturabilirdi.
NASA, 1965 yılında Gemini Projesi için Tycam Engineering Manufacturing şirketinden birim başına 128.89 dolara 34 adet mekanik kurşunkalem satın alır ve savurganlıkla suçlanır. Bu noktada, Fisher marka kalemi üreten Paul C.Fisher adlı mühendis devreye girer. Fisher’in 2 yılda 2 milyon dolar yatırımla geliştirdiği AG-7 uzay kalemi, 100 yıldan uzun raf ömrüyle uzayda, eksi 45 dereceden 200 dereceye her sıcaklıkta, yağlı ve ıslak yüzeyde ya da yukarı doğru dik vaziyette yazabiliyor.
NASA, testlerin ardından birim başına 6 dolar ödeyip 400 adet Fisher tükenmez kalemi satın alır.
Sovyetler Birliği de, 1969 yılında Soyuz seferlerinde kullanmak üzere 100 adet tükenmez ve 1000 kartuş sipariş eder.
Kurşunkalemler, farklı sertlikteki kalem uçları ile üretilir. Kalem ucu ne kadar sert olursa, kağıdın üzerinde o kadar az iz bırakır. Kurşunkalemler, farklı renklerde de üretilir.
Kurşunkalemler, öğrenciler, öğretmenler, sanatçılar ve diğer insanlar tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. Öğrenciler, kurşunkalemleri not almak ve ödevlerini yapmak için kullanırlar. Öğretmenler, kurşunkalemleri tahtaya yazmak ve çizmek için kullanırlar. Sanatçılar, kurşunkalemleri çizimler yapmak ve eskizler yapmak için kullanırlar.
Kullanıcıları kimlerdir diye bakınca, kurşun kalem kullananların, okumayı ve araştırmayı seven sanatçı ruhlu aydın kişiler olduklarını görürüz. Eğitimdeki gerilemenin kurşun kalem kullananların oranlarını değiştirdiği söylemek yanlış olmaz.
Kurşun kalem kullanan yanlışın üzerini karalamaz, siler.
Kurşun kalem kullanan not almayı sever ki not alanlar, öğrenmeye hevesli olanlardır.
Kurşun kalem kullananlar basılı yazıları saklayan, onların üzerinde notları olan ve unutmamak için sık sık elden geçirenler, aydın ve okumayı seven kişilerdir.
Kurşun kalem nasıl kokar bilir misiniz?
Güzel bir kurşun kalemi kalemtıraş ile açmayan, bu kokuyu bilemez.
Kurşunkalemler, çok yönlü ve kullanışlı bir araçtır. Bu nedenle, kurşunkalemler, yazı yazmak ve çizmek için en popüler araçlardan biridir. Ucuzdurlar, kolayca bulunabilirler, farklı sertlik derecelerinde mevcutturlar, çeşitli amaçlar için kullanılabilirler, dayanıklı ve uzun ömürlü olup çevre dostu bir araçtırlar.
Ayrıca kurşunkalemler, her yaştan insanın kullanabileceği bir araçtır.
Aslında sadece insanların kullanabileceği yararlı bir araçtır.
Sahi, sizin de bir kurşun kaleminiz var mı?
230814