Birleştirici Havacılık

Web_LargeLeaderboard_900-x-150px.png

Her beş senede bir ICAO, uygulayacağı ve vurgulayacağı bir tema seçer.

2015-2018 arasında Konsey bu temayı seçti:

"Hiçbir Ülkenin Geride Kalmamasını Sağlamak İçin Birlikte Çalışmak”

Öğrenen organizasyon, kurum ve örgütler kavramı yeni olmakla birlikte 45 senedir içinde bulunduğum havacılığa bakarak şunu söyleyebilirim. Öğrenmenin zorluğu öğretmekten geçmekte. İstemeyene öğretemeyeceğiniz gibi, geçmişi olmayan şirketlerde de başarı, hiç de kolay gelmiyor. Eskiden havacılıkta en az 5 senesini geçirmeyene havacı denmezdi. Havacının kalitesi ise gördüğü kurslarla orantılıydı. Tazeleme kursları ise çılgınca büyüyen ve gelişen teknolojiye ayak uydurmaya çalışan sistemleri yakalama ve uygulama yarışıydı sanki.

İlk defa ofisimden AIS ofisine AFTN üzerinden uçuş planı gönderdiğimde, Ünsal, elinde planın çıktısı ile kapıma gelmiş ve “benim onayım olmadan nasıl AFTN’den mesaj çekersin, AIP uçuş planı sunulur diyor, bilmiyor musun?” demişti. O şartlara göre haklıydı da. Ben de haklıydım. Uçuş planı çıktısını elime alıp bir kat aşağıya inip, çift nüsha uçuş planını, altına çıksın diye bastıra bastıra doldurma devri bu yeni sistem ile eskilerde kalmıştı ama bizimkilerin bunu kabul etmeleri biraz zaman alacaktı. Bilgisayarlı Uçuş Planı dönemi başlamış ve SITA’nın Londra Middlesex’de ki kursuna ilk giden de ben olmuştum. Hatta Esenboğa’da meslektaşlarıma bu kursu kurs vermiş, sertifikalarını dağıtırken bana Hocalık edip lisans almamı sağlayan Erol Tanır “Öğrencisinin elinden sertifika almak herkese nasip olmaz.!” diyerek beni mahcup etmişti.

Şirketlerin eğitim seferberliği, o şirketin genlerine işler ve ortak tavır olarak gelişimi devam ettirir. Şirketlerde usta-çırak ilişkisi, öğrenen organizasyon, kurum ve örgütler için çok önemli ve hayati bir önceliğe sahiptir. Kimse kalkıp eskilerden kurtulduk, ofisi gençleştirdik diyemez. Geçmişi söküp atan, geleceğini kuramaz çünkü. Geçmiş ise yaz-boz tahtasından arda kalan denenmiş ve harmanlanmış bir kültüre sahiptir ve ya devam edersiniz yada vazgeçersiniz. Yeni bir geçmiş yaratmak için artık daha çok çeşit ve kültür arasında bocalayıp doğru yolu seçmeye çalışırken, bir de bakmışsınız ki, yol bitmiş.

Bunu deneyenler de oldu. Bir zamanlar Yuppi (Young Urban Professional) saltanatı vardı 1980’lerde. Ülkemizde bile boy gösterdiler, “Prens” diye isimlendirildiler ama çıktıkları kadar çabucak kayboldular. Geçmiş ise gelecek demektir. Elbet ders alındığı sürece.!

THY, maalesef bu yolda geçmişe hiç değer vermedi ve şimdi bunun sıkıntılarını çekmekte. Hepimiz gördük ki bireysel başarı, şirketlere çok az oranda yansıyor. Şirket kültürü olmayan yerde ise kağıt üzerinde kalıyor ve siz yanlışı fark ettiğinizde ise zaten kaybetmiş oluyorsunuz.

"Hiçbir Ülkenin Geride Kalmamasını Sağlamak İçin Birlikte Çalışmak”

Bu temanın bu beş sene için seçilmiş olmasının anlamı büyük. Yeni teknoloji ile sınırlar kalkıyor, ulaşım hızlanıyor ve sistemleri yaşatacak yeterli sayıda yeterince eğitilmiş “insan” olmadan, ilerleme sağlanamıyor.

Küreselleşmenin ortaya çıkardığı bir sonuç da bu.

ICAO Paris, 8 başlık altında sunuyor eğitimleri.

Aerodroms için 45, Air Transport için 10, Training Competency Development için 11, Environment için 4, Air Navigation Services için 41, Security and Facilitation için 10, Flight Safety and Safety Management için 22, Training Competency Development için 7, toplamda 150 kurs açmış bu sene. Catalogue2016

IATA ise 14 değişik başlık altında 17 eğitim sunuyor.

Air Navigation Services’de 88, Airline Management’de 67, Airline Operations, Quality’de 55, Airport’da 52, Aviation Performance’da 48, Cargo’da 54, Civil Aviation’da 77, DGR’de 36, Environment’de 12, Fares & Ticketing’de 27, Finance & Accounting’de 54, Ground Operations’da 42, Law and Regulations’da 41, Safety’de 71, Sales and Marketting’de 54, Security’de 29 ve Travel and Tourism’de 85, toplamda 892 kurs açmış bu sene. Bunların 300’den fazlası sertifika, 40’dan fazlası diploma ve gerisi akademik kurslar. Catalogue2016

Bu kurslar ben bildim bileli mevcut. Bu kadar çeşit olmasa da, bizler için her görülen kurs, yeni bir gelişme anlamındaydı. Şimdilerde de çalışan çoğunluğun bu kurslardan en az birini görüp ufuklarını genişlettiğini sanıyorum.

Hep söylerim. “Geçmişini bilmeyenler geleceklerini kuramazlar” diye.

Havacılığımıza yön vermiş hiçbir ismi biz onurlandır(a)mıyoruz ama ICAO bizim adımıza hiç olmazsa örnek birini onurlandırmış geçmişte. Türk Sivil Havacılığı’na olan katkılarından dolayı ICAO’nun kuruluşunun “50.ci Yıl Ödülü” ile ölümünden sonra da olsa ICAO tarafından onurlandırılan ilk havacımızın Vecihi Hürkuş.

Bu davranışı için ICAO’yu kutlarım.

"Omne ignotum pro magnifico est"

"Bilinmeyen her şey mükemmel zannedilir"...

Tacitus: Agricola

Bizden mükemmeli yok.!

www.servetbasol.com

161205